Blog • 12 oktober 2020

Focus en fascinatie

Lees je weleens een boek dat je niet weg kunt leggen? Kijk je naar een voetbalwedstrijd zonder oog te hebben voor de tijd of bak je taarten net zo lang tot de bodem goed is? Als je langdurig gefocust en gefascineerd bent door een verhaal, de spanning of het resultaat, dan ben je betrokken. Lees je een verplicht boek, kijk je naar een sport die je niet interessant vindt of bak je een taart omdat het verwacht wordt, dan is je betrokkenheid waarschijnlijk een stuk lager. Je bent dan eerder afgeleid en gaat al snel iets anders doen. Bij kinderen werkt dit precies hetzelfde.

Laatst zag ik Joris, een peuter van 3, die een cadeautje voor zijn jarige vader wilde maken. Hij schoof aan tafel, zag de spullen die klaar lagen en haakte al af voordat er een streep op papier stond. Gelukkig was ik niet de enige die zag dat Joris  niet gemotiveerd was. De pedagogisch medewerker, Ellen, vroeg Joris of hij een ander cadeautje wilde maken. Dat wilde hij wel! Samen bespraken ze wat voor cadeautje het moest worden. Op het voorstel om een groot kasteel te bouwen van blokken en daar dan een foto van te maken, hapte Joris enthousiast toe. Met wat hulp van anderen bouwde Joris twintig minuten geconcentreerd door aan zijn kasteel. Hij zette er dinosaurussen in en bouwde er met stenen een gracht omheen. Zo trots als een pauw stond hij op de foto.

In het voorbeeld van Joris lees je hoe Ellen aansluit bij de motivatie van kinderen. Dit doet ze omdat we weten dat wanneer kinderen zich goed voelen en betrokken zijn; de kinderen nieuwe dingen ontdekken, leren van elkaar en tot kwalitatief goed spel komen. Zo kunnen zij zich spelenderwijs ontwikkelen op hun eigen tempo en manier.

Als ouder kun je thuis ook op die betrokkenheid letten. Wanneer zie je bij je kind een geconcentreerde blik of een tong uit de mond? Wanneer wil je kind ergens niet mee stoppen of vliegt de tijd? Dit zijn de signalen van betrokkenheid die je ook laten zien waar je kind interesse in heeft en wat je kind waarschijnlijk goed af gaat. Door daar aandacht aan te geven, zal je kind zijn kwaliteiten ongemerkt nog meer ontwikkelen.

Delen