Blog • 16 October 2019

“Bij het gastouderbureau van Junis lopen ze net een stapje harder”

Ilse is 32 jaar oud en komt uit Zoetermeer. Na jaren met veel plezier voor diverse kinderopvangorganisaties te hebben gewerkt, dwong de crisis haar vijf jaar geleden om een andere baan te zoeken. Ze begon als gastouder aan huis en wil ondertussen niets anders meer.

“Als gastouder aan huis vang ik kinderen op in hun eigen huis, hun eigen vertrouwde omgeving dus. Je doet hetzelfde als bij het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang, maar dan op kleine schaal en persoonlijker niveau. Het voordeel van een gastouder is dat je de zorg kunt aanpassen aan de behoefte van de kinderen. Dit is natuurlijk veel makkelijker met een paar kinderen dan met een hele groep. Ik heb daardoor de mogelijkheid om meer uitstapjes te maken, bijvoorbeeld naar de kinderboerderij of de speeltuin.”

De keuze voor een gastouder aan huis

“Ouders kiezen voor een gastouder aan huis omdat dit een flexibele vorm van opvang is. Door de korte lijnen en het nauwe contact dat je met de ouders hebt, is er vaak veel mogelijk. Een keertje iets langer blijven omdat er file staat of een extra dagje opvang is snel geregeld. Daarbij is een gastouder aan huis voor de kinderen ook erg fijn. Ze zien altijd hetzelfde gezicht en je kunt als gastouder een goede band met de kinderen opbouwen. Voelt een kind zich bijvoorbeeld niet zo lekker, dan is het heel prettig als het wordt opgevangen door de vertrouwde gastouder die hij of zij goed kent. Maar wat ook een rol kan spelen, is het financiële plaatje. Gastouderopvang kan soms goedkoper uitvallen dan reguliere opvang.”

Gastouderbemiddeling via Junis

“Ik werk nu vijf jaar met mijn huidige gastoudergezin. Sinds een jaar zijn we als gastouder en gastoudergezin aangesloten bij Junis Kinderopvang. Vanaf het eerste contact was er een klik met de bemiddelaars van Junis. Ik vind hun persoonlijke betrokkenheid erg fijn. Je voelt je daar geen nummer, maar een gewaardeerde collega. Als ik dan een vraag of even advies nodig heb, dan bel ik Elles, mijn bemiddelingsmedewerker. Mocht zij er niet zijn, dan staan haar collega’s Greet, Patty of Angela voor mij klaar. Zij lopen een stapje harder dan andere gastouderbureaus en dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

Een ander voordeel van werken met dit gastouderbureau, is dat Junis zeer regelmatig interessante cursussen en workshops aanbiedt. Hierdoor blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Ook organiseren zij een aantal keer per jaar speelochtenden, waar gastouders en vraaggezinnen elkaar ontmoeten. Dit zijn vaak gezellige gelegenheden waar ik mijn collega-gastouders ontmoet en we tips en verhalen kunnen uitwisselen.”

Gastouder worden

“Het mooie van werken als gastouder is dat je van zeer dichtbij de ontwikkeling van een kind meemaakt. Lopen, praten, de eerste keer naar school, het zijn allemaal mijlpalen waar je bij bent en bewust in ondersteunt. Heb je affiniteit met kinderen en overweeg je om gastouder te worden, dan kun je je inschrijven bij Junis Kinderopvang. Eén van de bemiddelingsmedewerkers komt dan bij je langs voor een gesprek. Als het klikt, dan wordt er samen met jou gekeken of er gezinnen zijn die bij je passen. Zodra er een gezin is gevonden en als opvangadres bent geregistreerd, kun je aan de slag!”

Delen