Blog • 22 september 2021

“Het gastouderschap is veel leuker en gemakkelijker dan verwacht.”

Kim is moeder van Roby, Quincy en Yuri. Na de geboorte van haar kinderen wilde Kim graag thuisblijven en voor de kinderen zorgen. Door de vele oppasvragen uit de directe omgeving ging het balletje rollen. Ze begon als gastouder en wil ondertussen niets anders meer.

Waarom ben jij ooit als gastouder begonnen?
“Ik heb altijd al een klik met kinderen gehad. Dat is natuurlijk heel belangrijk als je gastouder wil worden. Ik ben nadat ik mijn diploma haalde, begonnen met werken als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Toen ik zelf kinderen kreeg, wilde ik graag thuis zijn en thuis blijven voor hen. Dat kon heel goed samen met het gastouderschap. Ik begon als ‘oppas’ en zo rolde ik in het gastoudervak. Mensen die op zoek waren naar opvang benaderden mij en het balletje is daardoor gaan rollen.”

Hoeveel dagen werk jij?
“Ik werk nu twee dagen en ik ben begonnen met drie dagen werken. Het is een groot voordeel dat je dit zelf bepaalt. Het is natuurlijk ook fijn om te kijken wat ouders nodig hebben. Zo kun je een beetje puzzelen met hoeveel kinderen je in de opvang wilt en welke dagen aantrekkelijk zijn.”

Hoe ziet een dag als go eruit?
“Je hebt veel vrijheid in het bepalen van je dag, waarin je rekening houdt met de behoeften van de kinderen in jouw opvanggroep. Je kunt werken met thema’s, feestdagen of andere dingen die jij leuk en belangrijk vindt.”

Wat vind je het leukst aan het werk?
“Dat je zelf de dag kan indelen en kan bepalen hoe de dag eruitziet. De vrijheid en het plezier daarin vind ik het leukst. Je zit niet vastgebonden aan verwachtingen van anderen, omdat je geen baas hebt en dat maakt het voor mij heel leuk. De groep kinderen bepaalt ook hoe je dag is. Kinderen maken het heel speciaal en leuk. Een wandeling van A naar B is heel anders met kinderen. Elk diertje en plantje wordt gezien, je beleeft de wereld op een hele andere manier als je dit werk doet. Dat is zo leuk!”

Wat vind je van het inkomen dat je verdient?
Je hebt echt een leuk inkomen. Een percentage van je inkomen moet je afdragen aan de belastingdienst en je bouwt geen pensioen op. Dat zijn dus zaken die je moet uitzoeken of je bij laten begeleiden. Het is fijn om duidelijk te hebben hoe het werkt en dan houd je een mooi inkomen over. Je inkomen is afhankelijk van het aantal kinderen. De kosten die je maakt zijn aftrekbaar bij de belastingdienst. Koop je een bedje of haal je je EHBO-certificaat? Die kosten mag je opgeven. Je moet vooraf goed geïnformeerd te werk gaan. Daarom is een gastouderbureau zo fijn. Zij helpen je daarbij. Vooraf wist ik niet dat een gastouderbureau zoveel voor en met je samen deed.

Hoe vindt jouw gezin het dat je dit werk doet?
“Mijn gezin vindt het leuk. Ze vinden de kinderen leuk en mijn kinderen hebben altijd vriendjes thuis gehad om mee te spelen vanuit school. Er konden op wat latere leeftijd ook kindjes mee om thuis te spelen. Het is afhankelijk van de leeftijd van je eigen kinderen hoe zij het vinden, denk ik.”

Zou je het werk aanraden?
“Ja, zeker. Als je meer tijd met je (kleine) kinderen wilt doorbrengen en thuis wilt werken, is het ideaal. Mijn kinderen hebben het als heel positief ervaren. Zij zijn nu zelf wat ouder.”

Welke gouden tip heb jij voor een beginnende gastouder?
“Ga de uitdaging aan! Beklim die berg en ga het aan. Het is allemaal veel leuker en makkelijker dan dat je vooraf denkt en verwacht. Als je je eraan overgeeft, kan je er heel erg van genieten!”

Wil je meer weten over het gastouderschap of wat het gastouderbureau voor jou kan betekenen? Bel gerust! Het gastouderbureau is bereikbaar via het telefoonnummer 0172 – 74 58 70 of per e-mail via gastouderbureau@junis.nl.

Delen