Nieuws • 9 november 2018

Kookboek: Van moestuin tot tafel

Junis overhandigt kookboek aan wethouder Gert-Jan Schotanus en Femke Pluim

Op de locatie van BSO Amarant is op donderdag 8 november in de week van het schoolontbijt met de burgemeester het kookboek overhandigd aan Wethouder Gert-Jan Schotanus en Femke Pluim, Nederlandse atlete polsstokhoogspringen. In het kader van een gezond ontbijt is ‘s morgens het kookboek uitgereikt aan de medewerkers op het servicebureau van Junis onder het genot van een Granola-yoghurt. Vanaf vrijdag 9 november ontvangen alle ouders en medewerkers een mailing dat er vanaf 12 november een exemplaar voor hen klaar ligt op de locatie.

Kookboek

Ruim een jaar lang is er gewerkt aan het kookboek. De kinderen van BSO Amarant zijn heel actief bij het project betrokken geweest. Ze dachten mee over de recepten en probeerden van alles uit. Het leuke is, dat wij daarin nieuwe aanknopingspunten vonden om kinderen in hun ontwikkeling te stimuleren. Kinderen lazen de recepten aan elkaar voor, pakten samen de ingrediënten uit de keuken en wogen zelf dingen af. Ze leerden met een mes en een rasp omgaan. Koken is ook lezen, samenwerken, rekenen en tuinieren.

Lancering bij BSO Amarant

De middag startte met een sportieve activiteit onder leiding van Remco Broekman van Alphen Beweegt. Kinderen en watermascotte Druppie van JOGG/Goed Bezig gingen druk aan de slag met de warming up. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om kinderen bewust te maken van het belang van water drinken in plaats van limonade. Vervolgens is het kookboek door de kinderen van BSO Amarant uitgereikt aan Femke Pluim en de wethouder. “Wat mij opviel, is dat er in het kookboek meer staat dan alleen gezonde recepten en leefstijl tips. Want er staat ook iets in over water drinken en het kleuren van flessen. En toen dacht ik: zie je, het is meer dan koken, het is meer dan gezond bezig zijn en dat vind ik zo mooi om te zien”, aldus de wethouder. Uiteraard zijn de boeken gesigneerd door de kinderen zelf. Als kers op de taart mochten de kinderen samen met de wethouder en de atlete een gerecht maken: een frisse groentespread om te dippen. Ouders, oma’s en opa’s, collega’s iedereen kon genieten van de culinaire creaties van de kinderen.

Marie-Louise van Mourik: “Bij Junis vinden we een gezonde voeding en veel bewegen erg belangrijk. Kinderen die goed in hun vel zitten, ontwikkelen zich ook beter. Daarom letten we op wat kinderen eten en drinken en gaan we vaak naar buiten. De natuur bevat zoveel waardevols: we halen er niet alleen onze voedingsmiddelen uit, maar leren er ook van alles over het leven zelf. Hoe komt iets tot groei en wat is daarvoor nodig? Kinderen die daar spelenderwijs mee kennismaken, leren ook om bewuster te kijken, te ruiken en te proeven. Ik vind het mooi om te zien dat een lang gekoesterde wens van pedagogisch medewerker Leontine den Uijl vandaag werkelijkheid is geworden; de recepten van kinderen van BSO Amarant gebundeld in het kookboek Van moestuin tot tafel voor Junis. Zo mooi om de enthousiaste reacties van collega’s en ouders vandaag te ontvangen, trots ben ik”.

Leontine den Uijl: “Ik wil de kinderen heel erg bedanken voor jullie tomeloze inzet en nieuwsgierigheid. En ik wil alle ouders vanuit de grond van mijn hart bedanken voor jullie geduld en voor jullie enthousiasme. De ouders hebben echt een groot aandeel in het succes van Amarant”. Terwijl Leontine nog aan het woord was, riep een ouder hard door het lokaal: “Nee, dat komt door de leuke pedagogisch medewerkers van deze locatie.”

Sponsoren

Het kookboek is mede tot stand gekomen door onze sponsoren. We zijn hier heel dankbaar voor. Speciale dank gaat uit naar JOGG/Goed Bezig Alphen die van begin af aan achter ons idee stond en heeft meegedacht over artikelen voor in het kookboek. Zo staat er een artikel in over het belang van water drinken. JOGG/Goed Bezig Alphen zet zich onder andere in om kinderen hiervan bewust te maken. Zij hebben als doel om kinderen op te laten groeien in een gezonde omgeving met veel beweging en gezonde voeding.

Delen