Blog • 12 december 2018

Kerstrecept: cranberrymousse met pistachenootjes

Cranberrycompote

Voor optimaal resultaat: maak de cranberrycompote 24 uur van tevoren.

Ingrediënten

  • 300 gr verse cranberry’s
  • 75 gr palmsuiker of honing
  • 2-3 kaneelstokjes
  • 2 anijssterren
  • 1 stukje (circa 1 cm dik) verse gember of 1 tl gemberpoeder
  • 75 ml water
  • Weckpotje

Bereiding cranberrycompote

  • Weeg alle ingrediënten voor de cranberrycompote af en doe deze in een steelpannetje.
  • Verhit het mengsel eerst op hoog vuur tot het water kookt.
  • Laat het mengsel daarna nog 20 minuten op laag vuur stoven. Zo kunnen de smaken van de kruiden goed vrijkomen.
  • Haal na 20 minuten de kaneelstokjes en anijssterren uit de compote. Roer dan alles heel goed door.
  • Vul de weckpot en laat het potje buiten de koelkast afkoelen. Daarna zet je het voor 24 uur in de koelkast.

Mousse

  • 6 el cranberrycompote
  • 250 ml slagroom
  • 4 gelatineblaadjes
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 4 mooie dessertglazen

Bereiding mousse

  • Voor de mousse week je vier blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Deze laat je staan tot ze geheel zacht zijn geworden. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Je pakt een steelpannetje en zet deze op een gemiddeld vuur met twee flinke eetlepels cranberrycompote. Voeg daar de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe en roer tot deze zijn opgelost.
  • Haal het steelpannetje van het vuur en voeg nog vier flinke eetlepels cranberrycompote toe. Roer dit goed door.
  • Dan klop je de slagroom met de merg van twee vanillestokjes tot een lobbige substantie.
  • Nu voeg je de cranberrycompote met gelatine aan de slagroom toe en meng je alles tot een gladde massa.

Optioneel garnering

  • Pistachenootjes
  • 1 el cranberrycompote

Opmaken dessertglazen

Je kunt de vier glazen vullen met de cranberrymousse en deze laten opstijven in de koelkast.

Tip: maak laagjes.

  • Voeg eerst een lepel cranberrycompote in het dessertglas toe.
  • Doe er dan een laagje cranberrymousse op.
  • Herhaal de laagjes totdat je dessertglas half vol is.
  • Leg het dessert in de koelkast, zodat de cranberrymousse extra opstijft.
  • Optioneel: hak wat pistachenootjes fijn en strooi de nootjes over de mousse.

Meer weten over het kookboek Van moestuin tot tafel? Klik hier.

 

Delen