Blog • 2 augustus 2021

Kinderopvangtoeslag: hoe zit dat nou precies?

Als werkende ouder heb je recht op kinderopvangtoeslag. Maar wanneer heb je hier precies recht op, hoe werkt het en wat is het beste moment om de toeslag aan te vragen? In deze blogpost vertellen we je meer over kinderopvangtoeslag.

Recht op kinderopvangtoeslag

Je hebt als (pleeg)ouder recht op kinderopvangtoeslag als je werkt of een opleiding volgt en jouw partner dit ook doet. Ben je een alleenstaande werkende ouder, dan heb je ook recht op de toeslag. De toeslag vraag je aan via Mijn Toeslagen. Dit kan tot maximaal drie maanden na de eerste maand waarin je kind naar het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang gaat. Vraag je het later aan, dan ontvang je geen toeslag meer over de voorgaande maanden. We raden aan om de toeslag vóór aan de start van de opvang alvast aan te vragen. Dan ben je zeker op tijd!

Vergoeding kinderopvangkosten

De belastingdienst vergoedt met de toeslag een deel van je kinderopvangkosten. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het aantal uren dat de ouders werken en de hoogte van het gezamenlijk inkomen. Wanneer je kind naar de kinderdagopvang gaat, dan heb je als ouder recht op toeslag tot maximaal 140% van de gewerkte uren van de minstwerkende ouder. Bij de BSO is dit maximum 70%. Wat dit voor jou betekent kun je uitrekenen via onze rekentool. Je ziet hier de nettoprijs die je gaat betalen voor de kinderopvang.

Wijzigingen doorgeven

Heb je te maken met een verandering in het aantal opvanguren of een wijziging in het uurtarief, dan is het belangrijk dit binnen 4 weken door te geven via Mijn Toeslagen. Je ontvangt dan het juiste voorschot.

Delen