Blog • 22 november 2017

Mijn kind zit in de lust-ik-niet-fase. Wat nu?

De tafel is gedekt. Het eten staat klaar. En je kind zit al aan de eettafel. Wanneer je kind ziet wat de pot schaft, heeft het ineens geen trek meer. Dit kan een begin zijn van de lust-ik-niet fase. Of misschien bevindt jouw kind zich al in deze fase en klinken de woorden ‘Ik lust het niet’ bekend in je oren. Deze fase gaat meestal vanzelf weer over. Geen paniek.

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar hoe zorg je daar in de lust-ik-niet-fase voor? En hoe maak je het eten voor je kind (weer) leuk en aantrekkelijk? Vooral als je kind een eigen wil heeft, kan dat nog weleens lastig zijn. Wij geven je een aantal tips:

 • Lekker vs niet lekker.
  Combineer en varieer het eten dat je kind niet lekker vindt met wat het wél lekker vindt. Lust je kind geen zuurkool meer, maar weet je dat het graag een appel eet? Combineer dan zuurkoolstamppot met appel.
 • Je kent je kind goed en weet wat hij leuk vindt.
  Trek de aandacht van je kind door het bord leuk op te maken. Dieren, poppen of superhelden gemaakt van groenten, fruit, pasta of rijst. Je kunt het zo gek niet bedenken, want alles is op het bord mogelijk. Zelfs thema’s als Sinterklaas, Kerst of Halloween. Je hoeft hiervoor geen creatieve held te zijn, zolang je kind het bord maar leuk vindt. Het eten wordt in ieder geval op deze manier leuk en aantrekkelijk. Want wat gaat je kind als eerst van het bord eten? De oren van de olifant of zijn poten?Heb je nou geen idee hoe je een leuk bord kunt opmaken? Kijk dan op Pinterest. Hier staan talloze voorbeelden en kun je inspiratie opdoen.
 • Elk kind kan een keukenprins zijn.
  Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en vinden het geweldig om te helpen met koken. Als kok kan hij bijvoorbeeld groenten wassen, een banaan snijden, beslag mixen en de pasta in de lege pan doen. Op deze manier leert je kind spelenderwijs van alles over eten en koken en hebben jullie samen een gezellige tijd. En wat je kind zelf gekookt heeft, smaakt natuurlijk wél lekker!
 • Proeven, proeven en nog eens proeven.
  Voordat een kind gewend raakt aan een bepaalde smaak moet het wel 10 keer proeven. Voor kinderen is proeven dan ook een ontdekkingsreis naar wat zij wél of niet lekker vinden. Laat je kind daarom vooral ontdekken door te proeven. Ook dit kun je op een speelse manier doen door je kind met zijn handen te laten eten.

Wil je meer weten? Kijk dan op www.voedingscentrum.nl Daar vind je nog meer voorbeelden, tips en trucs.

Bron: Voedingscentrum

Delen