Blog • 31 augustus 2017

Praten met je baby

Hoe maakt een pasgeboren baby duidelijk dat hij moe is, honger heeft of bij zijn verzorger wil zijn? Door te huilen. Huilen is een van de eerste stappen in de ontwikkeling van een baby naar een pratende en luisterende peuter die al een echt gesprek voert.

Bij Junis besteden we veel aandacht aan de taalontwikkeling van baby’s. De gastouders en pedagogisch medewerkers vertellen de baby wat er gebeurt, geven de baby de kans om te reageren en beantwoorden deze reactie weer. Zo komt het kindje in aanraking met nieuwe woorden en wordt het gestimuleerd om er lekker op los te brabbelen.

In gesprek met elkaar
De band tussen een gastouder of pedagogisch medewerker en de baby is belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje. Hoe klein een kindje ook is, de verzorgers van Junis geven in alle situaties aan wat er gebeurt. Bijvoorbeeld:‘Ik ga je een schone luier geven’ of ‘Ik neem je mee naar de slaapkamer’. Daar reageert het kindje op. De verzorgers stimuleren het kindje vervolgens om verder te brabbelen. Een pedagogisch medewerker van Junis Kinderopvang:’We praten altijd met de kinderen over wat we doen. De kinderen reageren vervolgens op wat wij zeggen met geluiden en bewegingen. Wij reageren daar weer op. Zo krijg je een soort gesprekje. Er is dan echt aandacht voor elkaar.’’

De taalontwikkeling van je baby
Behalve het brabbelen kan een kindje ook op andere manieren op jou reageren. Bijvoorbeeld door het hoofdje weg te draaien, ergens naar te kijken of te lachen. Op deze manier ontstaat een eerste vorm van een echt gesprek. Na een paar maanden verandert de manier van communiceren. Het kindje kan klanken achter elkaar plakken. ‘Dadadada’ of ‘mamamama’ zijn de meest voorkomende
eerste klanken. Na twaalf maanden zegt het kindje meestal het eerste echte woordje. Maak je geen zorgen als dit voor jouw kindje niet geldt. Elk kindje ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier.

Delen