Blog • 10 juli 2019

Vakantietips, door het Centrum voor Jeugd en Gezin

Nog even en dan begint de zomervakantie. Heerlijk! En soms wat minder heerlijk. Heb je zelf kinderen? Dan brengt de vakantie vaak veel regelwerk met zich mee. En voor sommige kinderen is het lastig invulling te geven aan de vrije tijd. Sommige kinderen missen de structuur en het dag- en weekritme van het naar school of kindercentrum gaan, en de vanzelfsprekendheid en zekerheid die daarbij hoort. Ook zijn broertjes en zusjes meer op elkaar aangewezen en dat kan meer onderling gedoe en conflicten uitlokken. Het CJG geeft een aantal handreikingen om die zomervakantie met kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.

Een paar tips
  • Stel je verwachtingen bij. Als vakantie een geweldige tijd móet zijn, waarin je allemaal aan elkaar toe komt, je alleen maar fijne dingen doet, je gezond en blij bent en iedere dag de zon schijnt, dan kom je wellicht bedrogen uit. Vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen en vraagt op zijn minst weer even wennen aan de situatie en aan elkaar.
  • Geniet en laat de kinderen ervan genieten dat er dingen mogen die anders niet kunnen. Bijvoorbeeld uitslapen of lang in pyjama blijven. Blijf echter wel regels stellen en bespreek ze met de kinderen. Denk na over de zaken die jij als ouder(s) belangrijk vindt, ook in de vakantie, en wat de kinderen nodig hebben, ook al zullen ze dat zelf heel anders zien.
    Denk bij voorbeeld aan het stellen van een limiet aan het dagelijkse schermgebruik. En (vaste) taakjes voor de kinderen, bv afwassen op de camping.
  • Behoud bij de kleintjes zoveel mogelijk ritme als het gaat om droogje, natje en slaapje (of rustig momentje). Onderneem wat grotere activiteiten zoveel mogelijk in de ochtend.
    Bespreek met de grotere kinderen hoe de dagen er uit zien. Vraag naar hun wensen, neem ze serieus en wees duidelijk over wat wel en niet kan. Leer verdragen dat jouw kind zich kan vervelen. Daar kunnen soms heel creatieve ingevingen uit voortkomen. Het zal jouw kind vast helpen als hij weet dat er elke dag ook leuke dingen met elkaar worden gedaan.
  • Ook een thuisvakantie kan een echte vakantie zijn. Iets samen doen met de kinderen hoeft niet altijd te betekenen dat je in de auto moet stappen of de portemonnee moet trekken. Zeker voor een kleintje is het vooral heerlijk zoveel samen met jou te kunnen zijn. Lekker kunnen scharrelen in een zandbakje of spartelen in een laagje water en een ijsje eten; dat is pas vakantie! Misschien kun je met jouw schoolkind genieten van samen koekjes bakken of zelf van aardappels patat maken, vissen vangen, een fietstocht maken met een picknickmand mee, een hut bouwen van dekens in de kamer of een tent opzetten in de tuin, samen een filmpje kijken; al die dingen waar je normaal niet altijd aan toe komt (op het internet zijn 1001 ideeën te vinden). Vraag de kinderen een lijstje te maken van dit soort dingetjes. Of maak het samen.
  • Over wensenlijstjes gesproken: wat zijn jouw verlangens voor de vakantie? Niemand heeft er iets aan als jij jezelf helemaal wegcijfert. Het is voor een kind fijn als mama en/of papa rekening met hem houden en er voor hem zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat ouders een goed voorbeeld geven door zelf hun wensen naar voren te brengen en daar ruimte voor te nemen. Geven en nemen. In sommige gezinnen mogen de ene dag de kind(eren), de andere dag de ouders bepalen wat de hoofdactiviteit van de dag is. Hé, ook dat is structuur.

Voor meer informatie over opvoeden en opgroeien: www.cjgalphenaandenrijn.nl

 

Delen