Blog • 27 juli 2017

Zwanger: 6 praktische tips

Je bent zwanger. De hormonen gieren door je lichaam en je bent emotioneler. Natuurlijk kun je niet wachten tot jouw kindje straks in je armen ligt. Toch is het belangrijk om voor de geboorte van je kindje een aantal beslissingen te nemen. 

Wanneer regel ik een verloskundige?
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je op zoek naar een prettige verloskundige. Vaak vind je meerdere praktijken als je googelt bij jou in de buurt. Op de website krijg je een goede eerste indruk. Maar het is ook verstandig om aan familie of vrienden te vragen welke verloskundige zij aanraden. Heb je een keuze gemaakt? Dan wordt de eerste afspraak vaak rond de achtste of tiende week van de zwangerschap ingepland.

Wanneer kan ik de kraamzorg regelen?
De kraamzorg helpt jou en je kindje de eerste dagen na de bevalling. Kun je thuis bevallen? Dan assisteert de kraamhulp ook de verloskundige. Net als de keuze voor een verloskundige, kun je de kraamzorg al vroeg regelen. Ga bij je verzekering na wat de opties zijn. In sommige gevallen krijg je de keuze uit een aantal kraambureaus waar de verzekering mee samenwerkt. In andere gevallen heb je een vrije keuze.

Hoe blijf ik fit tijdens de zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap ben je niet altijd topfit. Bewegen kan je helpen om je beter te voelen. Ben je een fanatieke sporter? Dan kun je de eerste maanden gewoon je normale routine aanhouden. Sport je niet zo veel, dan is het verstandig dit rustig op te bouwen. Let wel op dat je binnen je eigen grens blijft. Drink voldoende en neem tussendoor pauzes. Tip: Mom in Balance organiseert bootcamps speciaal voor zwangere vrouwen in o.a. Alphen a/d Rijn.

Hoe kies ik een leuke naam?
Het nadenken over babynamen is een van de leukste dingen van je zwangerschap. Vroeger werden voornamen vaak doorgegeven van generatie op generatie. Tegenwoordig is de keuze haast eindeloos. Geen naam lijkt te gek! April, Tulp en Denim zijn alle drie bestaande babynamen. Als tegenhang kiezen veel mensen toch ook nog voor oer-Hollandse namen, zoals Guus en Maartje. Op het internet vind je in ieder geval genoeg inspiratie.

Wanneer heb ik recht op verlof?
Ben je een werkende moeder, dan heb je recht op 16 weken verlof. Dit verlof bestaat uit het zwangerschaps- en het bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof neem je vier tot zes weken voor de uitgerekende datum op. Na de bevalling heb je nog recht op tien tot twaalf weken verlof. Het is belangrijk dat je de gewenste verlofperiode op tijd meldt bij je werkgever. Officieel mag je dit tot drie weken voor het verlof aangeven. Bekijk hier de precieze regels.

Kan ik al kinderopvang regelen?
Ja, je kunt al voor de geboorte van je kindje kinderopvang regelen! De kans is groot dat er wachtlijsten zijn. Oriënteer je daarom op tijd op kinderopvangorganisaties bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende opvangvormen. Ga je bijvoorbeeld liever voor gastouderopvang of toch een integraal kindercentrum (IKC) waar samen leren centraal staat? Junis nodigt je uit om eens een kijkje te nemen op een van de locaties. Interesse? Je kunt je hier aanmelden.

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Vraag het gratis cadeautje van Junis aan. Deze actie is geldig voor aanstaande moeders die woonachtig zijn in Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop of Rijnwoude. Meer weten over deze actie, lees hier onze voorwaarden.

 

Delen