Klantenservice

Veelgestelde vragen

Welke kinderopvangvormen vallen onder de Wet Kinderopvang?
De wet geldt alleen voor formele opvang, geregistreerd bij het Landelijk Register Kinderopvang:

 • Kinderdagopvang voor kinderen van nul tot vier jaar;
 • Peuteropvang voor twee- tot vierjarigen;
 • Buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen (incl. voorschoolse opvang en vakantieopvang);
 • Gastouderopvang via een gastouderbureau.

N.B. Tussenschoolse opvang (ook wel bekend als overblijf) valt niet onder deze wetgeving en geeft dus geen recht op Kinderopvangtoeslag.

Hoe weet ik als ouder of een locatie of gastouder is geregistreerd?
Alle locaties, het gastouderbureau en alle gastouders van Junis staan geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

Vanaf wanneer kan ik mijn kind inschrijven voor het kinderdagverblijf?
Je kunt je kind inschrijven voor het kinderdagverblijf zodra de verwachte geboortedatum bekend is. De medewerkers van de afdeling Klantenservice nemen dan contact met je op om de mogelijkheden voor je zoon of dochter te bespreken. Plaatsing kan ingaan bij de leeftijd van 6 weken.

Vanaf wanneer kan ik mijn kind inschrijven voor buitenschoolse opvang?
Je kunt je kind inschrijven voor de buitenschoolse opvang vanaf de derde verjaardag van het kind.

Ik heb snel opvang nodig, wat kan ik het beste doen?
Als je op korte termijn opvang nodig hebt, neem dan telefonisch contact op met de afdeling Klantenservice (0172-745850). We kijken dan waar op korte termijn opvang mogelijk is.

Loopt kinderdagopvang automatisch over in buitenschoolse opvang?
Nee, de plaatsing van je kind voor kinderdagopvang loopt tot de vierde verjaardag van je kind. Vanaf de derde verjaardag kun je je kind inschrijven voor buitenschoolse opvang. Inschrijvingen van kinderen die van dagopvang overstappen naar buitenschoolse opvang krijgen voorrang op nieuwe inschrijvingen. Dit geldt ook voor kinderen met een oudere broer of zus op de BSO en voor Junis personeelsleden.

Geldt bij het inschrijven ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’?
In het algemeen geldt dat de datum van inschrijving en de leeftijdsopbouw in de groep uitgangspunt zijn bij het toedelen van de plaatsen. Er zijn een aantal uitzonderingen die voorrang kunnen krijgen:

 • tweede en volgende inschrijving(en) uit één gezin;
 • Junis personeelsleden;
 • medische en/of sociale indicatie;
 • overgang van kinderdagopvang naar BSO.

Als ik vroegtijdig inschrijf, is er dan altijd meteen plaats voor mijn kind?
Dat kan verschillen per locatie. De meest favoriete opvangdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag. De medewerkers van de afdeling Klantenservice informeren je graag over de opvangmogelijkheden op de locatie van jouw keuze.

Ik neem voor mijn schoolgaande kinderen alleen vakantieopvang af. Heb ik dan ook recht op kinderopvangtoeslag?
Ja, zeker. Bij het afnemen van een vakantiekaart ontvang je een maandelijkse facturatie en ontvang je ook maandelijkse uitbetaling van de kinderopvangtoeslag.

Neem je incidenteel vakantieopvang af (bijvoorbeeld als je per vakantie bekijkt op welke dagen je opvang nodig hebt), dan ontvang je voor deze dagen een factuur en vraag je hiermee de toeslag aan. Je kunt ook een schatting maken aan het begin van het jaar en hier maandelijkse toeslag over aanvragen. Let op! In verband met de toeslag is het belangrijk dat de werkelijke afname niet veel lager is dan deze schatting.

Kom ik in aanmerking voor een tegemoetkoming van de belasting als ik onbetaald werk verricht (bijvoorbeeld als vrijwilliger)?
Nee, helaas niet. Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als je betaald werkt verricht, een opleiding volgt of een traject volgt om de kans op werk te vergroten. Je vindt alle voorwaarden op de site van de belastingdienst.

Is er een wachtlijst?
Om teleurstellingen te voorkomen, is het belangrijk dat je je kind zo snel mogelijk inschrijft. Je kunt dit online doen via de website, of door te bellen met de klantenservice via 0172 745 850.

Hoe kan ik een wijziging aanvragen?
Je kunt een wijziging telefonisch doorgeven aan onze afdeling Klantenservice (0172-745850) of via Mijn Junis. Samen kijken we vervolgens naar de mogelijkheden, rekening houdend met beschikbaarheid en eventuele opzegtermijnen.

Wat is de opzegtermijn?
De opzegtermijn bij onze PeuterStart-locaties, kinderdagverblijven en BSO’s is één maand. Je kunt de kinderopvang elke dag van de maand opzeggen. Bij de tussenschoolse opvang en VVE is er ook een opzegtermijn van één maand en deze gaat in op de 15e of 30/31e dag van de maand.

Hoe gaan de kinderen van school naar de BSO?
Bij de basisscholen die op loopafstand van de buitenschoolse opvang liggen, komen de pedagogisch medewerkers de kinderen lopend of met busjes of taxi’s van school halen.

Voor de basisscholen die verder weg liggen van de BSO, zet Junis Kinderopvang eigen busjes in en/of heeft Junis Kinderopvang afspraken gemaakt met een taxibedrijf. Junis Kinderopvang informeert het taxibedrijf over de op te halen kinderen. Met de scholen zijn afspraken gemaakt over de opstappunten bij de school.

Het is belangrijk dat de leerkracht van je kind ervan op de hoogte is op welke manier jouw kind naar de BSO gaat. Samen zorgen we er dan voor dat alle kinderen veilig aankomen bij de buitenschoolse opvang.

 

Over ons

Ruim 35 jaar ervaring in de kinderopvang

Onze enthousiaste medewerkers staan altijd klaar om er samen met jouw kind een leuke dag van te maken. Zo kun je als ouder met een gerust hart je werk en gezin combineren.

 • Altijd een locatie bij jou in de buurt
 • Stijlvolle inrichting en mooie buitenruimtes
 • Ouders waarderen ons met een 8,1!
Contact

Wil je nog iets weten? Vraag het ons gerust!

We bespreken jullie wensen en kijken samen naar de mogelijkheden die het best bij jullie gezin passen.