Als kind ervaar je het verkeer anders dan een volwassene. Dit zie je terug in ander gedrag. Daarom kiezen  kinderen bijvoorbeeld liever voor die gevaarlijke kortste weg dan voor een veilige lange. Dat was één van de eyeopeners tijdens het webinar over kinderen in het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) als gastspreker bij Het Ontwikkellab
Afgelopen donderdag verzorgde Yara Toenders, neurowetenschapper aan het Erasmus SYNC Lab, namens VVN de ouderworkshop. Zij ging in op de achtergronden van de (hersen)ontwikkeling van kinderen en wat dit betekent voor verkeersgedrag en  verkeersvaardigheden. Een groep van 40 ouders was erbij.

De hersenen ontwikkelen zich eerst snel en daarna in een rustig tempo
De hersenen maken tot ca. 6-jarige leeftijd de grootste groei door. Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. Toch worden ook daarna nog verbindingen gemaakt of versterkt. Elke ervaring heeft invloed op je brein. Leert een kind bijvoorbeeld piano spelen, dan versterkt het de hersengebieden die belangrijk zijn voor het verwerken van muziek.

Kinderen hebben een trage reactietijd
De hersencellen van jonge kinderen beschikken nog niet over alle kennis. Ook zijn belangrijke verbindingen nog niet gelegd. Hierdoor communiceren de cellen nog niet snel met elkaar. In het verkeer betekent dit bijvoorbeeld dat een kind meer tijd nodig heeft om op te stappen bij groen licht. Doordat opgroeiende kinderen de verbindingen steeds vaker gebruiken, gaat de reactietijd omhoog.

Een verkeersongeluk ligt op de loer
Bij jongere kinderen is het vermogen om te wachten nog niet goed ontwikkeld. Een minuut duurt voor hen vaak nog een eeuwigheid. En dan is wachten bij een stoplicht om naar de leuke speeltuin aan de overkant te gaan, haast onmogelijk. Ook begrijpen jonge kinderen nog niet dat een auto niet weg is, wanneer die parkeert achter een bosje. Zij (en de chauffeur) worden dan volledig verrast, wanneer de auto vertrekt terwijl zij daar lekker spelen.

Groepsdruk zorgt voor ‘stoer’ gedrag
Kinderen rondom de prepuberteit (ca. 8-12 jaar) nemen vaak steeds meer risico. Ook dat heeft weer te maken met de hersenontwikkeling. Ze overzien de gevolgen vaak nog niet. Wanneer er vrienden bij betrokken zijn, zijn ze bereid nog meer risico te nemen. Door rood rijden is hier een voorbeeld van.

Maak kinderen wegwijs in het verkeer
Als ouder is het goed deze informatie te weten om je kind te begeleiden in het verkeer. Yara gaf in haar webinar ouders de volgende tips mee:

  • Oefen vaak met je kind in het verkeer. Samen lopen of fietsen en niet vanuit de auto meekijken;
  • Leg situaties – als dit veilig kan – meteen uit. Zo leren kinderen in de praktijk om situaties beter in te schatten. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat een auto voorbij is.
  • Overleg met oudere kinderen wat risico’s zijn. Help ze bij het vooruit denken en het overzien van consequenties. Laat ze bijvoorbeeld ook lampjes meenemen voor ze vertrekken, zodat ze op de terugweg in het donker ook zichtbaar zijn.

Je wilt meer over dit onderwerp weten
Wil je met je kind aan de slag gaan rondom dit onderwerp, ga dan naar Kinderen in het verkeer | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl).

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan.