Verspreid over twee avonden hebben in februari en maart 2022 meer dan 55 ouders anderhalf uur geboeid geluisterd naar workshopleider Saskya Wiegel. Zij vertelde tijdens de webinars Doe toch eens rustig! over de verschillen in ontwikkeling tussen jongens en meisjes. Er zijn o.a. verschillen waarneembaar in hersenontwikkeling en hormonen. Zo geeft testosteron veel energie. Jongens hebben er 9 keer meer van dan meisjes. Wanneer je weet dat testosteron remmend werkt op de prikkelverwerking, dan kun je een jongen wat meer tijd te geven voor het verwerken van prikkels. Het testosteron zorgt ook voor ruwer gedragen en competitiegevoel.  

Hoe ga je ermee om? 

In plaats van ruw, actief gedrag te bestraffen gaf Saskya tips voor een houding die ouders kunnen aannemen: wees nieuwsgierig, bekijk het positief, geef richting en ruimte en wees niet te snel bezorgd. Met andere woorden, zijn ze de kinderen wel echt aan het vechten of zijn ze samen enthousiast aan het stoeien en grenzen aan het ontdekken? Wil je liever niet dat ze het in de huiskamer doen, stel dan voor dat ze op hun kamer lekker verder kunnen stoeien. Neem tijd om de situatie goed in te schatten en geef de kinderen ruimte om te stoeien. Vaak kennen ze hun grenzen heel goed.  

Zit je kind vast in een emotie? Dan helpt bewegen om er uit te komen. Na te zijn gekalmeerd is er een gesprekje mogelijk over wat er is gebeurd. Probeer hierbij een bestraffende toon te vermijden en stel geen waarom-vragen. Saskya gaf de ouders tot slot communicatietips met betrekking tot begripvol luisteren en spreken. Na afloop van de twee webinars gaven ouders aan dat zij de tips als zeer nuttig hebben ervaren en dat zij hier in de praktijk zeker mee gaan oefenen. 

Het Ontwikkellab

Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ krijgen ouders daarom diverse workshops en webinars aangeboden. Deze staan in het teken van de ontwikkeling van het kind en elke keer staat een ander onderwerp centraal.