Hoe zorg je voor de tanden van je kinderen?

Vorige week bood Het Ontwikkellab, het ouderworkshopprogramma van Junis, een webinar aan over dit onderwerp. De webinar werd gegeven door twee studenten van de opleiding mondzorgkunde. Heb je deze gemist? In deze blog lees je meer over de inhoud van de webinar.  

Ontwikkeling van het kindergebit
Tussen de 6 en 9 maanden komen de eerste tanden bij kinderen tevoorschijn. Voor die leeftijd zitten de tanden nog verborgen onder het tandvlees. In de loop van de jaren komen er steeds meer tanden en kiezen bij. Wanneer een kind ongeveer 4 jaar is, zijn er ongeveer 20 melktanden in het gebit. Rond de leeftijden van 5 jaar beginnen de eerste melktanden en -kiezen los te laten om plek te maken voor de blijvende tanden. 

Mondgedrag: hoe ontstaan gaatjes?
Je mond zit vol met bacteriën. Als je niet goed poets, dan vormen deze bacteriën een laagje op je tanden. Dit wordt tandplak genoemd. Alle soorten suiker die je eet worden door de bacteriën omgezet in zuren. Je tandglazuur, een beschermlaagje dat over je tand zit, wordt ontkalkt door die zuren. Als er te veel tandglazuur is aangetast, dan kan er een gaatje ontstaan. Dit kan voorkomen worden door twee keer per dag goed te poetsen met fluoridetandpasta. Bij peuters gebruik je speciale peutertandpasta, deze zijn ontwikkeld voor de verzorging van melktanden. 

Ook je speeksel speelt een rol bij het weghalen van tandplak. Je speeksel maakt je mond namelijk schoon. Door maximaal 7 eetmomenten op een dag te hebben, met 2 uur ertussen, krijgt je speeksel de kans om het kalk weer weg te halen. Daarbij is bijvoorbeeld het drinken van limonade ook een eetmoment.  

Duimen is slecht voor het gebit
Er zijn een aantal gevolgen van duimen. Je tanden gaan erg naar voren staan, daardoor wordt de kaak ook smaller. De boven- en onderkaak passen niet meer goed op elkaar. Hierdoor is kauwen lastiger en je kan een slis ontwikkelen. 

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan. Ook een keer een webinar van ons volgen? Neem een kijkje op de pagina van Het Ontwikkellab op onze website en houd het ouderportaal in de gaten voor nieuwe updates.