Waar komt de gevoeligheid voor prikkels bij hoogsensitieve kinderen vandaan? Workshopleider Caroline Sosňak – van Tilburg van ‘Prikkels in de praktijk’ vertelde hierover tijdens twee webinars van Het Ontwikkellab. Het komt omdat het zenuwstelsel van deze kinderen gevoeliger is voor prikkels. Deze prikkels kunnen zintuigelijke prikkels zijn vanuit het lijf zelf (denk aan een prikkels door spierspanning of door honger of kou te signaleren), zintuigelijke prikkels vanuit de omgeving (denk aan fel licht of hard geluid) en emotionele prikkels (denk aan sfeer en de stemming van anderen).
De kinderen vangen meer prikkels op en verwerken dit dieper, wat tijd en aandacht vraagt.

Hoogsensitieve kinderen verwerken informatie op een diepe manier
Hoogsensitieve kinderen verwerken deze informatie met veel aandacht, zowel verbaal als non-verbaal. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ’s avonds in bed alles nogmaals herbeleven en alles afwegen wat er gebeurd is. Dit goed verwerken van informatie kan lijden tot piekeren, perfectionisme, faalangst en angst voor afwijzing. Dit betekent niet dat een hooggevoelig kind overgevoelig of overbelast is. Nee, het kind beleeft de wereld heel intens. Deze kinderen krijgen zoveel prikkels binnen die hen intens raken, waardoor hun zenuwstelsel overuren maakt.

De ouders kregen tijdens het webinar meerdere tips
Tijdens de webinars gaf Caroline meer dan 65 ouders informatie en tips om een kind te helpen bij het verwerken van deze prikkels. Zo kan het een overprikkelt kind rust geven als het even zijn polsen koelt onder een kraan. Ook het dragen van makkelijke kleding na een drukke schooldag of even op iets kauwen (een gezonde harde snack) ontspant vaak dat overprikkelde zenuwstelsel. En lekker (samen) buiten bewegen geeft ook ontspanning van het brein.

Elk kind is anders
Kinderen die extra gevoelig zijn voor prikkels uiten dat ieder op hun eigen wijze. Er is niet één type hoogsensitief kind. De grootste groep hoogsensitieve kinderen (70%) lijkt vooral  prikkelvermijdend te zijn. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen die hun handen over de oren doen om geluid te dempen. Er zijn ook hoogsensitieve kinderen die juist prikkels opzoeken om alert te blijven. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen die veel wiebelen, friemelen of geluiden maken op momenten waarin het minder passend is.

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan. Ook een keer een webinar van ons volgen? Neem een kijkje op de pagina van Het Ontwikkellab op onze website en houd het ouderportaal in de gaten voor nieuwe updates.