Op 13, 17 en 18 april nam workshopleider Angelique de Vries van Magie van Tekeningen meer dan 75 ouders mee in de magische taal van tekenen.

Op 13, 17 en 18 april nam workshopleider Angelique de Vries van Magie van Tekeningen meer dan 75 ouders mee in de magische taal van tekenen.

Met een tekening vertelt een kind soms onbewust een verhaal
Kinderen kunnen niet altijd vertellen wat er bij hen leeft, wat ze voelen en ervaren. Hoe fijn is het als je aan de hand van hun tekening daar meer zicht op kan krijgen. En zo als ouder je kind verder kan helpen.

Boomtekeningen hebben vaak een symbolische waarde
Ze staan voor de groei en ontwikkeling, hoe een kind zichzelf ervaart en hoe het kind in zijn vel zit. Met behulp van ingestuurde kindertekeningen van een boom vertelde Angelique de betekenis van alle onderdelen van de boom.

Van de wortels tot de kroon, alles kan een betekenis hebben
Bij het lezen van de tekeningen kijkt Angelique naar allerlei aspecten, zoals: zijn de wortels breed en groot getekend of ontbreken ze? Is er een gespleten stam?  Is er dynamiek in de stam zichtbaar? Staan er stevige lijnen om de stam? Heeft een boom bladeren of is hij kaal? Zie je bloemen, vlinders, hartjes of zelfs schommels? Alle aspecten vertellen hoe kinderen zich voelen. Hoe ze zichzelf zien en wat hen bezighoudt.

Ook de kleuren en het tekenmateriaal dat een kind kiest, kunnen je iets vertellen.
Het kan iets zeggen over het karakter of de gemoedstoestand van het kind. Angelique gaf ouders de tip om te zorgen voor een ruime keuze van tekenmaterialen. Dit stimuleert het tekenen. Het geeft kinderen de ruimte om te kiezen hoe en waarmee zij zich willen uitdrukken op papier.

Tekenen is voor iedereen
Niet alleen de bomen van kinderen analyseerde Angelique. Ook de ouders tekenden bij de start van het webinar een eigen boom. Aan het einde van het webinar ‘las’ Angelique een aantal van die tekeningen. Veel ouders herkenden zich in haar verhaal.

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan.