Hoe maak je je kind mediawijs in de digitale wereld?

In de Week van de Mediawijsheid bood Het Ontwikkellab, het ouderworkshopprogramma van Junis, ouders ter inspiratie het webinar Mediawijsheid aan. Heb je deze gemist? In deze blog lees je een aantal tips. Ook kun je je nog aanmelden voor een Kind en Media webinar van het Centrum voor Jeug en Gezin (CJG)!

Digitale media maken de wereld om ons heen met een paar klikken heel bereikbaar. In de meeste gevallen is het een leuke en plezierige ervaring, maar soms kunnen kinderen ook geconfronteerd worden met beelden of contacten die minder prettig zijn of waarvan jij als ouder vindt dat je kind daar nog niet aan toe is. Je moet daarom bij je kind vinger aan de pols houden en betrokken blijven als het gaat om de digitale wereld en alles wat dit met zich meebrengt. Workshopleider Naomi Dessaur van Naomi maakt bespreekbaar geeft ouders het advies om met hun kind in gesprek te gaan. ‘Zorg dat je kind weet dat hij of zij bij jou terecht kan wanneer hij of zij iets naars heeft gezien online’, aldus Naomi. Misschien heb je als ouder niet de oplossing, maar je kunt het er dan wel samen over hebben.  

Wat kan jij als ouder doen?
Maak ook afspraken met je kind over de hoeveel schermtijd en wat ze wel en niet mogen kijken. Maar hoe weet je nu wat geschikt is voor je kind? Instanties zoals de Consumentenbond en Kijkwijzer kunnen ouders hierbij advies geven. Nu wil je als ouder je kind natuurlijk zo goed mogelijk beschermen en misschien veel verbieden, maar dit is ook niet de oplossing. Wanneer je iets verbiedt, wordt het voor je kind nog interessanter om het juist te onderzoeken. Naomi geeft ouders de tip om eens met het kind mee te kijken en daarna met het kind in gesprek te gaan. Vraag naar de beleving van je kind: ‘Wat vond je ervan? Hoe voelde je je na het zien van …?’ Toon hierbij interesse en voorkom dat je gelijk oordeelt. En, wanneer je kind op bijvoorbeeld op TikTok of Instagram wil, maak dan samen een profiel aan. Laat jouw kind je uitleggen wat het gaat doen en doe eens mee. Zo kun je samen onderzoeken en bespreken wat wel en niet kan. 

Naomi adviseert ouders om het gesprek rondom digitale media met regelmaat te voeren. Onderwerpen die langs kunnen komen zijn: wat deel je qua tekst (o.a. wat zeg je wel en niet, elkaar met respect behandelen) en wat deel je aan foto’s en filmpjes, maar ook termen zoals beautification, deepfake en sextortion en wat daar consequenties van zijn.  

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan. Ook een keer een webinar van ons volgen? Neem een kijkje op de pagina van Het Ontwikkellab op onze website en houd het ouderportaal in de gaten voor nieuwe updates.