De Week van de Opvoeding (3-9 oktober 2022) ging over delen

Luisteren naar wat je kind deelt, maar ook het delen van ervaringen tussen opvoeders. Dit is waar ouders op 4 oktober de gelegenheid voor kregen tijdens het webinar #durftedelen bij Het Ontwikkellab. Heel fijn, want bij opvoeden is het heerlijk als je ‘bij elkaar af kunt kijken’.

Tijdens het webinar gingen 20 ouders in gesprek over hoe je naar je kind luistert en hoe je reageert, zodat je kind meer wil vertellen. Zij konden vragen stellen, elkaar tips geven en verhalen delen. Workshopleider Cristiano Franco begeleidde deze gesprekken.

Tijdens het webinar werd ook het boek ‘De vijf talen van de liefde’ van Gary Chapman aangestipt. Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene ‘talen’ van liefde. We kunnen onze liefde laten blijken:

• Door het geven van het beste deel van onze tijd, dus pik een moment en zet alles aan de kant om met aandacht te luisteren naar je kind.
• Door bemoedigende woorden, zoals ‘Fijn dat je mij helpt’ of ‘Wat heb je goed doorgezet!’. Positieve woorden laten je kind groeien.
• Door cadeaus. Let op: cadeautjes geven hoeft niet duur te zijn. Het kan ook een zelfgemaakt cadeau zijn. Als de ander er maar blij van wordt.
• Door hulpvaardigheid, zoals alvast een boterham smeren of een keer de fiets klaarzetten op een drukke ochtend. Helpen helpt.
• Door lichamelijke aanraking zoals lekker tegen elkaar aanhangen op de bank of een potje stoeien. Lichamelijk contact is genieten.

Breng al de vijf talen van liefde in praktijk en je kunt er zeker van zijn dat jouw kind jouw liefde voelt, aldus Gary.

Het was een inspirerende bijeenkomst waarbij ouders eens konden horen hoe dat nou bij andere ouders gaat. Na het webinar kregen ouders een digitaal inspiratieboekje toegestuurd om thuis mee aan de slag te gaan.

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan. Ook een keer een webinar van ons volgen? Neem een kijkje op de pagina van Het Ontwikkellab op onze website en houd het ouderportaal in de gaten voor nieuwe updates.