Angst om fouten te maken, om er niet bij te horen, om uitgelachen te worden, om niet goed genoeg te zijn; dit alles valt onder faalangst. Eind juni gaf workshopleider Vanessa Lauwers het webinar ‘faalangst bij kinderen’. Tijdens dit webinar van het Ontwikkellab gaf Vanessa aan dat het ook de manier van denken is die ervoor zorgt dat het kind belemmerd wordt in het cognitief leren, bijvoorbeeld de gedachte: ‘ik kan het niet’.

Oorzaken van faalangst kunnen onder andere voorkomen uit een negatief zelfbeeld, perfectionisme of een onveilig klasklimaat. Door faalangst kunnen kinderen stil worden of juist clownesk gedrag vertonen, uitstelgedrag laten zien, negatieve opmerkingen over zichzelf maken of om heel veel hulp en bevestiging vragen. Kinderen met faalangst zijn altijd op zoek naar bewijzen voor hun onkunde en denken enkel aan de moeilijke dingen.

Hoe ga je ermee om?

Workshopleider Vanessa gaf ouders tijdens het webinar vele tips mee, zoals: vertel je kind dat ook jij fouten maakt. Dit zorgt voor erkenning. Voor de jongere kinderen zijn er verder ook veel kinderboeken beschikbaar met als thema faalangst, waardoor het onderwerp bespreekbaar wordt. Een andere tip is om je kind te leren van een niet-helpende gedachte (‘Dit is te moeilijk’) een helpende gedachte te maken (‘Ik heb me goed voorbereid en als ik even rustig nadenk kom ik wel op het antwoord’). Dit kun je doen door de volgende vragen te stellen:

  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren? (‘Ik sta voor de klas om mijn spreekbeurt te houden en ik ben alles vergeten.‘)
  • Wat is het minst erg? (‘Ik hou een geweldige spreekbeurt, zonder fouten.’)
  • Wat zal er waarschijnlijk gebeuren? (‘Ik hou mijn spreekbeurt en ik haper zo nu en dan, of moet op mijn papiertje kijken, maar ik breng het tot een goed einde.‘)

Aan het einde van het webinar hadden de deelnemers de mogelijkheid vragen te stellen aan Vanessa.

Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse workshops en webinars aan. Ook een keer een workshop of webinar van ons volgen? Neem een kijkje op de pagina van Het Ontwikkellab op onze website en houd het ouderportaal in de gaten voor nieuwe updates.