Een boze bui in de winkel, verdriet op het schoolplein of niet luisteren op straat. Als ouder herken je vast en zeker dit soort situaties. En wat dan?  Onbewust doe je dan vaak precies dingen waarmee je het tegenovergestelde bereikt van wat je wil bereiken. Omdat je voorbij gaat aan de emoties van je kind en jouw eigen gevoelens. Wanneer je (goed) gebruik maakt van de 8 opvoedspieren, maak je volgens Saskya opvoeden makkelijker en voelt je kind zich gezien en gehoord.

Aandacht geven aan emoties helpt je kind om weer in evenwicht te komen

  • Relaxspier: Adem diep in en uit als het lastig wordt. Je neemt zo even rust. Je krijgt daardoor ruimte om de situatie eens goed te bekijken. Om je bijvoorbeeld af te vragen, wat maakt mij nu boos?
  • Benoemspier: Breng de emotie die je bij je kind ziet kort onder woorden. Doe dit zonder te zeggen wat je ervan vindt of dat je gelijk oplossingen aangeeft. Bijvoorbeeld: ik zie dat je boos bent omdat je geen speelgoed mag kopen en dat begrijp ik.
  • Stilspier: Wees na het benoemen stil. Geef je kind de ruimte om te reageren of te doen. Wanneer je stil bent, kun je ook beter luisteren. Kinderen hebben tijd nodig om te reageren. Een baby ongeveer 20 seconden en een kind van 8 jaar ongeveer 8 seconden.
  • Stopspier: Stop met wat niet werkt. Een voorbeeld is eindeloos iets herhalen, zonder dat je kind er iets mee doet.
  • Verplaatsspier: Kijk door de ogen van je kind. Kun je zien dat het aan het ontdekken of oefenen is? Zie je de goede bedoelingen van je kind? Een tip: wees niet te snel bezorgd. Een kind leert door zich af en toe te stoten.
  • Vraagspier: Wacht met oplossingen geven. Stel je kind eerder vragen. Hoe ga je dit doen? Je kind leert leren op die manier zelf nadenken. Dit is van groot belang voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen.
  • Begrensspier: Stel vriendelijk en duidelijk grenzen en geef hierbij een korte uitleg. Je geeft zo een kader waarbinnen kinderen de ruimte hebben om zelf keuzes te maken. Let op: benoem vooral wat wel kan.
  • Plezierspier: Dit is een belangrijke spier, waarmee je de ‘accu’ van je kind en jezelf oplaadt. Zorg dat je iedere dag een 1-op-1 pleziermoment hebt. Laat je kind vertellen wat het samen met jou wil doen. Dit heeft een positieve invloed op jullie relatie.

Opvoedspieren kun je trainen
Als je je als ouder bewust bent van deze slimme opvoedspieren en ze steeds vaker gebruikt, word je vanzelf meer ontspannen. Het heeft dus niet alleen invloed op je kind, maar ook op jou.

Ouderwebinars van Het Ontwikkellab
Kennis delen en elkaar inspireren vinden we bij Junis Kinderopvang erg belangrijk. Onder de naam ‘Het Ontwikkellab’ bieden we daarom regelmatig diverse webinars aan. Houd binnenkort het ouderportaal in de gaten voor het ouderwebinar ‘Spelen met spel’ op 9 november.